Please select your page

Жене у традиционално „мушким“ професијама

Састанак са женама у ЈГСП-уМеђународни дан жена, 8. март, празник је који слави еманципацију жена у савременом друштву и уједно прилика да се подсети да се улагањем у постизање родне равноправности обезбеђује социјална и политичка инклузија, поштовање људског достојанства, економски напредак и друштво у којем свако може да напредује.

Ставови о томе да су одређени послови искључиво женски или искључиво мушки вуку корене у у дубоко укорењеном патријархату и давној историји, када је основна улога жене била улога домаћице. Подела послова према полу је стереотип који деца уче још од обданишта - девојчицама и дечацима сугерише се којим играчкама да се играју и које факултете и професије да бирају. Ипак, жене се данас све више охрабрују да се баве традиционално „мушким занимањима“ и да освајају просторе који им раније нису били доступни, а некада груба граница између родних улога почиње да бледи. Како бисмо разбили родне стереотипе у друштвеном и економском животу, морамо, између осталог, учинити видљивим жене на положајима, позицијама и пословима који важе за „мушке“, и на тај начин подстицати девојчице и девојке да без ограничавања бирају професије. Родна равноправност омогућује свој деци, и девојчицама и дечацима, да остваре свој пун потенцијал.

Поводом обележавања Међународног дана жена покрајинска омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић састале су се у Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад“ са женама које возе градске аутобусе и које својим примером разбијају стереотипе о типично „мушким“ и типично „женским“ пословима. Иако призор жене за воланом аутобуса још увек представља редак и за многе чудан призор, све већи број жена које се баве овим послом доказ су да се ситуација мења и да све више жена показује интересовање за професије које су раније биле доступне само мушкарцима, али и за занате који су до скоро били традиционално „мушки“. Покрајинска омбудсманка и заменица посетиле су у Ветернику и Агнес Добаи, жену која се бави обућарством и израдом разних предмета од коже, попут каишева, уложака за обућу, ортопедских ципела, кожних наруквица и обуће за бебе и децу.  

Међународни дан жена установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године, када је 15.000 жена је тражило краће радно време, боље плате и право гласа. Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња Клара Цеткин, а први Дан жена прослављен је 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској. Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Састанак са женама у ЈГСП-у