Please select your page

Посета Општини Мали Иђош

Посета Општини Мали ИђошПоводом учесталих случајева потешкоћа у адекватном смештају деце која су у стању потребе за алтернативним збрињавањем, покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић са саветником Миланом Дакићем посетила је Општину Мали Иђош. На састанку са председником Општине Марком Лазићем, замеником председника Општине Иштваном Шандором и начелником Општинске управе Милошем Жмукићем, осим презентације Општине Мали Иђош више речи је било о улози институције омбудсмана у заштити људских и мањинских права, а посебно о заштити права деце, те је истакнута потреба за обезбеђивањем одговарајућих услуга које локална самоуправа треба да пружи деци. На првом месту, с обзиром на актуелна дешавања и потешкоће, нарочито је истакнута услуга личног пратиоца детета коју Општина актуелно нема, а која се искуствено показала као веома ефикасна, истовремено као облик превенције и ране интервенције.

На састанку у Центру за социјални рад Општине Мали Иђош, у разговору са директорком Ланом Вујић Коседнар и стручним радницама центра, омбудсманка је упозната са тешкоћама у раду овог органа старатељства као и са током предмета конкретних случајева деце у стању потребе, а који су предмет актуелног поступања.

Покрајински омбудсман присуствовао је и седници Координационог тела за заштиту деце и ученика од насиља Општине Мали Иђош на којој је било речи о улози овог тела као и о значају Локалног међусекторског протокола о превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања. Похваливши и захваливши на формирању оваквог тела које је од институционалног значаја за заштиту права детета, омбудсманка је пренела искуства органа на чијем је челу, имајући у виду њен дугогодишњи рад у овој организацији на локалном нивоу, али и да је Омбудсман иницијатор рада овог тела у покрајини.  

Организатор и домаћин читавог догађаја била је локална омбудсманка Слађана Радовановић.

Посета Општини Мали Иђош