Please select your page

Конференција "Мањински језици - тренутно стање, изазови и перспективе"

Конференција Друштво за украјински језик, књижевност и културу „Просвита“ и Европски Конгрес Украјинаца организовали су 21. децембра у Новом Саду конференцију „Мањински језици - тренутно стање, изазови и перспективе“. Положај мањинских језика и убрзан темпо асимилације, употреба и очување мањинских језика уз помоћ законских регулатива и међународних докумената, институционална подршка и могућности финансирања, унапређивање и промовисање мањинских језика, неке су од тема које су се могле чути на скупу.

Конференцију су отворили Мирослав Хочек, потпредседник Европског и Светског конгреса Украјинаца, Иван Бошњак, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Володимир Толкач, амбасадор Украјине у Републици Србији и Јасна Војнић, заменица координатора Националних савета националних мањина.

Представници националних савета говорили су о тренутном стању мањинских језика у сферама образовања, информисања, службене употребе језика и писма и изазовима са којима се суочавају. Посебно је указано на значај и потенцијал локалних повеља као инструмента заштите регионалних и мањинских језика у Европи и Србији.

Испред Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, скупу је присуствовала Јелена Радуловић Гламочак, млађа саветница.