Please select your page

Деца која просјаче на улици „невидлјива“ , нема реакције и поступања надлежних државних органа, установа и служби

Покрајински омбудсман је сумирао резултате истраживања које је спровео током 2011, а у оквиру пројекта „Превенција експлоатације деце у југоисточној Европи – Просјачење деце у Војводини“. Пројекат је подржала норвешка међународна организација Саве тхе Цхилдрен Норwаy, уз сарадњу Центра за интеграцију младих, а део је ширег пројекта који реализују и друге чланице Мреже омбудсмана за децу југоисточне Европе, у којем су учествовале и институције Заштитнике грађана Републике Србије, Омбудсмана за дјецу Републике Српске и Црне Горе.

Цилј пројекта „Превенција експлоатације деце у југоисточној Европи – Просјачење деце у Војводини“ је доследнија заштита права детета у складу са Конвенцијом о правима детета УН, кроз унапређење система заштите деце од свих видова злоставлјања, занемаривања и насилја, са посебним освртом на просјачење, а цилј истраживања је да се на основу анализе ставова, мишлјења и искуства испитаника, стекне увид о распрострањености појаве и поступању институција и установа на територији АП Војводине.

Остварење овог цилја омогућиће: деловање у правцу унапређења правног оквира којим би се деца заштитила од просјачења, ојачали би се капацитети, поболјшала сарадња стручњака надлежних институција које поступају у случајевима дечјег просјачења, а посебно подигла свест стручне и друштвене јавности о облицима, узроцима и последицама дечјег просјачења, односно мотивисала за заједничко деловање на превенцији и заштити деце од овог вида експлоатације.

Оно што прелиминарни резултати већ показују је, да не постоји сагласност чак ни око дефиниције појаве просјачења. Одсуство дефиниције повлачи за собом и неуређеност ове материје законом, како у погледу евиденције, тако у погледу санкционисања ове појаве. Изостаје било каква реакција и поступање надлежних државних органа, установа и служби.

Резултати истраживања, заклјучци и препоруке Покрајинског омбудсмана, биће ускоро презентовани и на Међународној конференцији Мреже омбудсмана за децу југоисточне Европе у Охриду, након чега ће бити и публиковани, а ускоро доступни и на званичном сајту Покрајинског омбудсмана.