Please select your page

Панел дискусија поводом обележавања Међународног дана људских права

Панел дискусија поводом обележавања Међународног дана људских права - Жељка ПродановићПокрајински заштитник грађана – омбудсман је у понедељак 11.12.2023. године учествовао у панел дискусији поводом обележавања Међународног дана људских права коју је организовала студентска организација ЕЛСА Универзитета Привреде академије у Новом Саду.

Панел дискусију отворила ја проф. др Маријана Младенов, продеканица за међународну сарадњу Универзитета Привредне академије у Новом Саду која је говорила о праву на приватност кроз примере случајева у којима је поступао Европски суд за људска права. Говорило се о томе које радње угрожавају приватност појединаца, као и колико и на који начин актери из приватног сектора угрожавају право на приватност, а нарочито технолошке компаније попут Фејсбука и Гугла које користе и прикупљају личне информације.

Након тога, Жељка Продановић, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману студентима је указала на улогу  и значај омбудсмана у заштити људских права, а кроз припреме из праксе на поступак пред институцијом Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

Панел дискусију затворила је адвокатица из Новог Сада, Јелена Луковац која се осврнула на повреду права на правично суђење.

Међународни дан људских права обележава се 10. децембра широм света. Под слоганом „За бржи опоравак – Иступи за људска права” обележавање овог датума установљено је 1950. године на генералној скупштини Уједињених нација.