Please select your page

Право на наслеђивање - пут ка родној равноправности и заустављању насиља

Право на наслеђивање - пут ка родној равноправности и заустављању насиљаПокрајински заштитник грађана - омбудсман, заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић и сарадница Соња Кениг присуствовале су јуче, 28. новембра, Националној конференцији „Право на наслеђивање - пут ка родној равноправности и заустављању насиља“.

Конференција је одржана у Београду у оквиру глобалне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама и девојчицама“, а заједнички су је организовали Повереник за заштиту равноправности, Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији и Центар за истраживање и развој друштва ИДЕАС.

Упркос постојећем законском оквиру који једнако третира мушкарце и жене у нашем друштву још увек су дубоко укорењене предрасуде и стереотипи, као и уверења која стављају жену у неравноправан положај приликом наслеђивања имовине, жене се често одричу наслеђа у корист мушких сродника, што може утицати на њихову економску независност, али и ризик од различитих облика породичног и родно заснованог насиља. Конференција је била посвећена како подизању свести о постојању овог проблема, тако и пружању подршке женама на путу економске независности, која је од суштинске важности за смањење ризика од дискриминације и насиља над женама.

На конференцији је представљен водич кроз право на наслеђивање под називом „Право на наследство - једнако за све“.