Please select your page

Право на приступ (менталној) здравственој заштити

Право на приступ (менталној) здравственој заштитиУ петак и суботу, 3. и 4. новембра 2023. године у Новом Саду, у згради ректората новосадског универзитета, одржана је међународна научно-стручна конференција под називом Право на приступ (менталној) здравственој заштити, коју су организовали Покрајински заштитник грађана - омбудсман и  Медицински факултет у Новом Саду.

Поздравним речима учесницима конференције обратиле су се доц. др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана - омбудсманка, проф. др Снежана Бркић, деканица Медицинског факултета у Новом Саду и др Едита Стокић, директорка Клиничког центра Војводине.

Позив да учествују у раду конференције прихватили су представници академских, научно-истраживачких, независних и других релевантних организација и институција из земље и иностранства.

Првог дана конференције разговарало се о менталном здрављу старијих особа, Lgb особа, родитеља који се суочавају са тешким здравственим стањем свог детета, менталном здрављу особа које су близанци, особа којима је дијагностификован дијабетес, као и о праву на подршку особама које пролазе кроз процес вантелесне оплодње.

Другог дана одржана су два округла стола на теме менталног здравља особа са деменцијом и о пружању подршке особама које се нађу у ситуацији емоционалне кризе. У другом делу конференције изложене су теме о правима особа са менталним потешкоћама, групној подршци као начину рада, емпатији и синдрому сагоревања међу запосленима који раде са особама са менталним потешкоћама, утицају друштвених мрежа на ментално здравље, положају студената са инвалидитетом у академској заједници, менталном здрављу деце у поступку развода, као и о утицају климатских промена на здравље жена.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман у даљем раду наставиће своју улогу у подизању свести о важности посвећености коју дајемо менталном здрављу као појединци, заједница и држава. Ангажовањем и улагањем свих заинтересованих страна стварамо мрежу приступачних и квалитетних услуга и подршке у заједници.