Please select your page

У посети удружењима жена на селу на северу Бачке

У посети удружењима жена на селу на северу БачкеПокрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић посетиле су у петак, 20. октобра, удружења жена са села на територији општине Бачка Топола. Заједно са помоћницом председника општине Хеленом Месарош и Локалним омбудсманом општине Бачка Топола Миладином Нешићем обишле су удружења жена на територији насељених места Ново Орахово, Гунарош и Панонија.

У завичајној кући у Новом Орахову, која је опремљена у складу са русинском и мађарском традицијом, сусреле су се са женама из удружења „Чипкерожа“- секција ручних радова, а представљен им је и рад удружења „Маг“- чувари традиције. У Гунарошу су омбудсманка и заменица имале прилику да се упознају са радом три удружења жена: „Будућност Гунароша“, „Плаво не заборави“ и КУД „Јожеф Атила“. Ова удружења песмом и игром чувају традицију мађарске националне заједнице, а баве се и организовањем различитих манифестација током године, попут Божићног вашара. Актив жена „Дуга“ у Панонији је удружење са дугом традицијом које се углавном бави израдом ручних радова и урађењем животне средине свога места.

Посете удружењима жена на селу у општини Бачка Топола биле се још једна прилика да се Покрајински заштитник грађана - омбудсман упозна са активностима ових удружења, али и да у непосредном контакту са женама из удружења сазна више о проблемима са којима се сусрећу у свом раду и приликом конкурисања за доделу средстава на општинском и покрајинском нивоу, како би се у наредном периоду на адекватнији начин изашло у сусрет њиховим потребама, имајући у виду значај који удружења жена на селу имају за локални економски развој.

У посети удружењима жена на селу на северу Бачке