Please select your page

Заштита лица са менталним сметњама

Предавање на трибини о заштити лица са менталним сметњамаКоји све проблеми постоје и на који начин се решавају, а све у погледу заштите лица са менталним сметњама показали су учесници трибине "Заштита лица са менталним сметњама - изазови у раду" у Бачкој Паланци дана 27.9.2023. године.

Трибину је отворила Бранка Дујовић, директорка Центра за социјални рад  општине Бачка Паланка. Након приказа правног оквира којим се регулише ово комплексно питање, приказани су случајеви из праксе и кроз њих и сви проблеми на које наилазе водитељи случајева, као и начини како уз пуно труда, упорности, воље и жеље да помогну лицима са менталним сметњама успевају да позитивно окончају поступке и сместе ова лица у одговарајуће установе.

На основу свега што је приказано на трибини, неспорно се закључује да је потребно да се више пажње посвети заштити лица са менталним сметњама, односно да је неопходно да цео систем социјалне заштите јача међусекторску сарадњу и да уважавајући праксу у раду Центара за социјални рад сви предузимају адекватне мере како би сви поступци били окончани без дуготрајних чекања.  

На трибини су присуствовале Јагода Вјештица, виша саветница и Александра Богојевић, самостална саветница Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.