Please select your page

Покрајински омбудсман на трибини о превенцији деменције

Предавачи на трибиниПоводом обележавања Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, Српско удружење за Алцхајмерову болест и Удружење за Алцхајмерову болест Нови Сад, организовали су трибину на тему „Превенција деменције“ у петак 22. септембра 2023. године у Новом Саду.

Трибину је отворила мр Надежда Сатарић, председница Управног одбора Српског удружења за Алцхајмерову болест истичући колико је ова болест у порасту у нашем друштву и који су најчешћи разлози и узроци обољевања на жалост све већег броја људи.

Докторица Драгана Балановић Трифуновић, специјалиста опште медицине у свом обраћању на трибини истакла је значај здравствене заштите на примарном нивоу због препознавања раних симптома и узрока откривања деменције и Алцхајмерове болести која се не открива у раном стадијуму управо због недовољне обучености самих лекара али исто тако и изостанка доласка пацијената на редовне контрола приликом узимања терапије које имају за већ постојећа хронична обољења.

Саветник у Националном центру за таленте господин Миодраг Ђукић је истакао да свако треба живети са слоганом „Хајде да живимо“ јер позитивним мислима и жељом за животом подстичемо стварање нових синапси у мозгу и на тај начин одржава се виталност свих генерација. Такође је важно да се у свом животу увек подсећамо лепих искустава и успомена јер оне делују лековито посебно након изазовних тренутака које свако има у свом животу.

Психолошкиња Бранка Кордић, која је тренутно корисница услуга Геронтолошког цента на Бежанијској коси и дугогодишња сарадница удружења НУРДОР из угла своје струке истакла је да је готово једна трећина узрока који доводе до обољења од деменције и Алцхајмера уветована начином живота. Начин живота који подразумева здраве навике, здраву исхрану, редовну физичку активност, боравак у природи, социјално окружење које је подржавајуће је благотворно за дуг и здрав живот у коме се болести, и кад се открију, лакше контролишу не угрожавајући у већој мери квалитет живота.

Милица Митровић Марић, председница УО Удружења за Алцхајмерову болест Нови Сад испричала, која је модерирала на овој трибини изнела је личну причу о изазовима и проблемима са којима се суочавају особе оболеле од деменције и сродници који брину о њима, као и о нужности развоја услуга и сервиса у локалној заједници за оболеле од деменције и сроднике који брину о њима.

Кроз дискусију која је била усмерена на изношење конкретних примера и проблема закључено је би се деменција и Алцхајмерова болест у 40% случајева могла избећи и смањити уколико би се избегавале активности:

- које могу узроковати повреде главе (бавити се спортовима који нису борилачки, посебно не они који су у пределу главе);

- дугог коришћења мобилних телефона, таблета и боравка испред компјутера

- боравка у загађеном ваздуху и токсичном окружењу

Такође неопходно је да се:

- донесе Национални план за борбу против деменције и Алцхајмерове болести,

- да се до доношења плана хитно успостави развој услуга и сервиса у локалној заједници за оболеле од деменције и сроднике који брину о њима

- обезбеди пружање услуга геронто-домаћица, помоћи у кући,

- спроведе едукација и обука лекара опште праксе у примарним здравственим установама о раном откривању симптома деменције и Алцхајмера као и с тим повезаним другим хроничним обољењима која могу узроковати касно дијагностиковање ове болести

- поједноставе процедуре при решавању захтева поводом остваривања права из здравственог осигурања и социјалне помоћи.

Овој трибини присуствовале су Покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и виша саветница Јагода Вјештица.

Драгана Ћорић са учесницама трибине