Please select your page

Одржан први радни састанак и семинар о правима детета за Дечји савет Омбудсмана

Дечји савет - семинар на УСБПокрајински заштитник грађана – омбудсман организовао је први радни састанак и семинар о правима детета за чланове и чланице Дечјег савета. Догађај се одвијао од 18. до 20. септембра у Конгресном центру Цептор на Андревљу са циљем да се чланови и чланице Дечјег савета боље упознају, прошире своја знања о људским правима и правима детета и планирају теме и активности у будућем периоду.

Током три дана предавања, радионица и дебата, чланови и чланице радили су на осмишљавању визуелног идентитета, мотоа, мисије и визије Савета, а као теме од посебног интересовања и значаја издвојили су вршњачко насиље, ментално здравље деце и младих и унапређење рада ученичких парламената. У складу са наведеним темама, сачињен је план активности до краја ове године и оквир за активности током прве половине наредне године.

Неки од чланова и чланица Дечјег савета, у изјавама за медије, изразили су своја очекивања и мотивацију да буду део овог важног тела Омбудсмана. Заинтересованост за тему људских права, права детета, али и жеља да буду део тима који активно ради на унапређењу права детета, жеља да учине неку промену, али и да упознају људе који размишљају на сличан начин у циљу међусобне размене искустава, само су неки од мотива које су наводили, док су као проблеме препознали недовољан квалитет образовања и недовољну информисаност деце о могућностима и начинима за остваривање и унапређење својих права.

Михајло Ковач, ученик треће године Гимназије „Јован Јовановић Змај“ навео је да је његов мотив да се пријави за Дечји савет је била жеља за неком променом: „У последње време сам баш почео да уочавам где би и шта би све могло да се мења и побољша, тако да сам овај савет препознао као савршену прилику за то. Осим тога хтео сам и да упознам људе који размишљају на сличан начин и да са њима разменим досадашња искуства у овом сектору. Као највећи проблем младих тренутно видим недовољну информисаност. Данас када нас толики број информација обасипа просто је тешко добро и квалитетно се информисати о неким могућностима и приликама за децу и младе. Чланством у оваквом савету надам се да ћу моћи да унапредим своје знање и вештине у области дечјих и људских права, али и да допринесем бољем сутра за децу и младе“.

Ана Ченгери, ученица другог разреда Гимназије „Борислав Петров Браца“ рекла је да очекује да ће на семинару добити потребна знања и вештине како би ефикасно допринела раду Дечјег савета: „Надам се да ћу научити како да се боље ангажујем у доношењу одлука и  да заступам интересе деце. Мотивација за пријаву у Дечји савет произлази из мог дубоког интересовања за питања која се тичу деце и права детета. Желим бити део тима који активно ради на унапређењу права и услова за децу и младе у нашем друштву“.

Дечји савет Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана установљен је у фебруару 2023. године. Учешћем у раду и активностима Дечјег савета, 15 чланица и чланова овог тела, узраста од 13 до навршених 18 година, имају могућност да информишу и обавештавају Омбудсмана о кршењу права детета, дају мишљење, савете и предлоге ради унапређења права детета, учествују у организовању едукативних активности о правима детета и учествују у реализацији истраживања о стању права детета.

Чланови и чланице Дечјег савета су:

Михајло Ковач

Ксенија Бушковић

Огњен Новичић

Нина Петровић

Никола Љубичић

Андреј Билић

Ана Ченгери

Максим Катона

Зоја Андрејевић

Невена Николић

Лара Плац

Николина Угљеш

Ива Томић

Катарина Недић

Јована Стојшић

 

Дечји савет Покрајинског омбудсмана

Дечји савет

Децји савет

Децји савет

Децји савет

Децји савет Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана