Please select your page

Међународно признање „Млада храброст“

Пријем код Амбасадорке ШведскеДанас је у просторијама Амбасаде Шведске у Србији уприличен дочек шеснаестогоишњој Маши Вајдић, којој је 27. августа 2023. године на званичној церемонији у Стокхолму уручено Међународно признање „Млада Храброст“. Маша је једна од шесторо младих особа из различитих градова и држава Европе којима је ове године уручено ово значајно признање. Догађају су присуствовале и саветнице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Светлана Нешић Бајго и Жељка Продановић.

Награду додељује Академија Раул Валенберг у сарадњи са Шведским институтом и амбасадама Шведске, младим људима од 13 до 20 година који су својим актима моралне храбрости и хуманости допринели позитивним променама у друштву. Након уручења признања, добитиници постају Амбасадори Младе храбрости, а међу њима је још три добитнице из Србије претходних година: Делила Бадић из Новог Пазара, Милица Јовановић из Крагујевца и Марија Брлетић из Београда.

Награда је установљена 2015. године у знак сећања на алтруистичка дела Раула Валенберга у последњим годинама Другог светског рата.

Представнице Покрајинског омбудсмана са Амбасадорком Шведске