Please select your page

Удружење омбудсмана Србије на састанку са министром за људска и мањинска права и друштвени дијалог

УОС и министарПокрајинска заштитница грађана - омбудсманка и председница Етичког одбора Удружења омбудсмана Србије (УОС) доц. др Драгана Ћорић у четвртак је учествовала на састанку који је са представницима Удружења омбудсмана Србије уприличио министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, у Палати Србија у Београду.

Министар је том приликом истакао изузетно важну улогу независних тела за заштиту људских права грађана и нагласио да ће Министарство пружити снажну, ефикасну и видљиву подршку платформи ширења локалних омбудсмана, с  циљем да се повећа видљивост и значај локалних омбудсмана у Србији. Министар је нагласио и неопходност континуиране сарадње, те је изразио спремност да Министарство буде спона између локалних омбудсмана и других државних институција у заједничком циљу афирмације и заштите људских права грађана Републике Србије.

Представници локалних омбудсмана упознали су министра са изазовима са којима се суочавају у свом раду и указали му на препреке у комуникацији са локалним властима на које повремено наилазе, те су изнели своје предлоге о могућностима и начинима да учине свој рад видљивијим, друштвено прихватљивијим и потребним, с циљем унапређења и вишег нивоа заштите права грађана Србије. На састанку су договорени и конкретни начини комуникације и будуће сарадње. 

Састанку су присуствовали и државни секретар проф. др Рејхан Куртовић и саветница у Сектору за људска права Министарства Тања Срећковић, док су у име Удружења састанку присуствовали председница УОС и локална омбудсманка Града Новог Сада Марина Попов Иветић, локална омбудсманка Града Ниша и председница Управног одбора УОС Катарина Митровски, локални омбудсман Општине Бачка Топола Миладин Нешић и локални омбудсман Старог Града и председник Скупштине УОС Јован Кнежевић.