Please select your page

На годишњој конференцији Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи представљени резултати истраживања „Дечје просјачење у Војводини“ - Економска експлоатација је кршење права детета

Преузето са www.омбудсман.рсИнституција Покрајинског омбудмсмана учествовала је на Годишњој конференцији Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи (ЦРОНСЕЕ) „Заштита деце од економске експлоатације“, која је од 6. до 7.  септембра 2011. године одржана у Охриду.
Овогодишња конференција бавила се превенцијом економске експлоатације деце. Просјачење је један од најприсутнијих облика економског искориштавања деце о коме су институције омбудсмана Србије, Црне Горе, Републике Српске и Војводине по истој методологији урадиле истраживање које, између осталог, треба да одговори на бројна питања о присутности ове појаве и њеним узроцима, о мерама које надлежни органи предузимају у вези са просјачењем деце, посебно у циљу његове  превенције, те о вођењу евиденције деце која су под ризиком од бављења просјачењем и сарадњи надлежних институција.
Резултате истраживања „Дечје просјачење у Војводини” у име институције Покрајинског омбудсмана представила је заменица за заштиту права детета Марија Кордић. Заједничка оцена свих учесника конференције је да се у циљу заштите деце и њихових интереса првенствено морају пратити узроци ове појаве како би се превентивним мерама она сузбила, будући да представља један вид насиља над децом. Надлежни органи и релевантни друштвени актери требало би тешње међусобно да сарађују приликом рада са децом жртвама економске експлоатације и да овом проблему приступају мултидисциплинарно, посебно при осмишљавању и спровођењу превентивних активности.