Please select your page

Састанак у Комори социјалне заштите

Састанак у Комори социјалне заститеПокрајински заштитник грађана - омбудсман, заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић  је, на позив Коморе социјалне заштите, присуствовала јуче 28. јуна,  у Београду  састанку који је одржан  са циљем мапирања кључних изазова у поступању система социјалне заштите у поступцима заштите од изложености насиљу у породици.

Непосредан повод за организовање састанка је број пријављених случајева насиља у породици, драстичних случајева занемаривања деце, недовољног препознавања насиља над старијима, повећаног број фемицида од почетка године, али и повећаног  број случајева насиља у породици са трагичним исходом када су деца у питању. Све ове појаве су указале на потребу да се преиспита актуелни институционални одговор, могућности и ограничења система социјалне заштите.  На састанку је било речи и о кршењу Кодекса професионалне етике приликом поступања у овим предметима, али и о медијским спекулацијама и  неодговорном извештавању како о корисницима, тако и о поступању стручних радника, који су са друге стране забринути због ограничења у поступању и могућих грешака.

Састанку су присуствовали представници  релевантних институција: надлежних министарстава, покрајинских институција, невладиног сектора, Етичког одбора, Удружења социјалних радника.

У наредном периоду биће предложене мере које би помогле систему социјалне заштите да се боље носи са уоченим појавама, као и да уједначено делује у проценама, предлагању и предузимању мера из своје надлежности.