Please select your page

Друштвени дијалог „Како до родно осетљивог језика“

Друштвени дијалог: Како до родно осетлјивог језикаМинистарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена  у Србији  и Европском унијом организовао је јуче 21. јуна друштвени дијалог на тему  „Како до родно осетљивог језика“.

Покрајинска заштитница грађана-омбудсманка доц. др Драгана Ћорић узела је учешће у  друштвеном дијалогу износећи у уводном делу ставове институције о наведеној теми. У друштвеном дијалогу учествовали су и представници Матице Српске,  Филозофског  и Правног факултета Универзитета у Новом Саду, представници Скупштине Града Новог Сада, Савета за српски језик, представници верске и академске заједнице и др.

До сада су на ову тему одржана два дијалога, у Београду и Новом Пазару, имајући у виду Законом  о родној равноправности прописану обавезу увођења родно осетљивог језика до 2024. године.

Друштвени дијалог завршен је усвојеним текстом о поступању у примени родно осетљивог језика у складу са законским нормама.