Please select your page

Посета Окружном затвору и Полицијској управи Нови Сад

ОЗ Нови СадДоц. др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана – омбудсманка и Стефан Тодоровић, саветник, у периоду од 14-15. јуна 2023. године као део тима Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) посетили су Окружни затвор у Новом Саду  као и Полицијску управу Нови Сад. Поред седишта Полицијске управе, такође су посећене и полицијске станице које припадају Полицијској управи Нови Сад.

Током посете Окружном затвору Нови Сад, прво је обављен разговор са руководством затвора, где су упознати са планом рада НПМ-а, потом су обављени разговори са притвореним лицима на околности поступања полиције према њима током примене полицијских овлашћења, хапшења и задржавања. Поред разговора са притвореним лицима, други део посете био је посвећен и Служби за здравствену заштиту ради провере поступања у погледу првог лекарског прегледа.

Посете полицијским станицама Полицијске управе Нови Сад су протекле у фокусу разговора са полицијским службеницима, обиласка просторија за задржавање и разговора са лицима који су се налазили у просторијама за задржавање, као и увида и провере документације, која се односи на поступање полицијских службеника приликом хапшења и привођења лица, односно да ли се придржавају прописа.

Током трајања посета Окружном затвору Нови Сад и Полицијској управи Нови Сад, запослени су у потпуности сарађивали са тимом НПМ-а и на тај начин му омогућили да несметано обави посету. Такође омогућен је несметан и ненадзиран разговор са лицима лишеним слободе по избору чланова тима НПМ.