Please select your page

Лепота је у разликама

Дан РомаЈуче је на Педагошком факултету у Сомбору, поводом Међународног дана Рома који се обележава 8. априла, одржана Манифестација „Лепота је у разликама“. Манифестацији је присуствовао заменик покрајинске заштитнице грађана – омбудсмана за права детета Милан Дакић са саветницом Светланом Нешић Бајго.

У оквиру програма, за децу Предшколске установе „Вера Гуцуња“, студенткиње Педагошког факултета приредиле су музичку причу „Звонар Богородичне цркве“, а за ученике и ученице трећег и четвртог разреда Основне школе „Аврам Мразовић“ одржан је час на тему „Ово је мој пријатељ Ром – упознајте га са песмом“. Студентима и студенткињама Педагошког факултета одржано је и предавање „Ромски ученици у процесу образовања и васпитања: од прокламованих циљева до праксе у школама“. Предавање је одржао Љуан Кока, председник Центра за едукацију Рома и етничких заједница.

Манифестација је била уједно повод и прилика за размену искустава у погледу заштите и унапређења права детета и разговор са деканом проф. др Сашом Марковићем о могућностима за сарадњу Педагошког факултета у Сомбору и Покрајинског омбудсмана.

Одлуком Скупштине Уједињених нација, 8. април проглашен је Међународним даном Рома и обележава се од 1990. године у сећање на Први међународни конгрес Рома одржан 1971. године у Лондону.

 Дан Рома

Дан Рома