Please select your page

Учећи из прошлости градимо бољу будућност

Конференција 80 година од погромаКада би савремена цивилизација истински живела у складу са  принципима поштовања људских права и основних слобода који су прокламовани Универзалном декларацијом о људским правима не би било данашњих појава масовног кршења људских права, често праћених окрутним злочинима против човечности. Пут ка миру је и поглед у прошлост, свих нас и свих генерација, јер на тај начин једино можемо извући поуку о томе да се лоша дела не смеју више никад да понове. Уколико се будемо бавили културом сећања као и прихватањем одговорности, према младим нараштајима створићемо пут ка бољој будућности, створићемо путоказ ка једној културној стратегији која ће утицати на исправно формирање ставова младих, који јесу наша будућност.

Између осталог, овим речима отворен је научни скуп са међународним учешћем под називом „80 година од погрома у Великој рацији – корак даље ка заједничкој будућности“, који се одржао јуче у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду, у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и Матице српске.

Поздравним речима учесницима скупа обратили су се проф. др Драган Станић, председник Матице српске, испред Покрајинске владе АПВ Војводине проф. др Зоран Милошевић – покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и проф. др Зоран Павловић – покрајински заштитник грађана – омбудсман.

Научни скуп се одвијао у три панела под називом Кривична дела против човечности и других добара заштићених међународним правом, Суђење за ратне злочине и доказивање (став праксе и јавности) и Корак даље ка сећању. У раду научног скупа учествовао је велики број учесника из Србије, Мађарске и Румуније, и то: професора, судија, тужилаца, адвоката, представника невладиног сектора, тако да су се у излагањима чули како академски тонови, тако и практични примери, искуства и дилеме.

Данас након скупа Покрајински заштитник грађана – омбудсман и представници Матице српске, са представницима Општине Жабаљ обишли су меморијална места у Чуругу, у знак сећања на страдање невиних жртава, Срба и Мађара у том селу, током Другог светског рата. Том приликом обишли су Житни магацин и Српску православну цркву Вазнесења Господњег и положено је цвеће на споменик жртвама код Треће рампе у Чуругу.

Конфренција 80 година од погрома

Чуруг: 80 година од погрома

Чуруг: 80 година од погрома 004