Please select your page

Покрајински омбудсман у посети удружењима жена у Срему

Зене на селуПокрајински заштитник грађана – омбудсман наставио је са посетама удружењима жена на селу, па је данас, у сусрет 15. октобру – Међународном дану жена на селу, обишао удружења у Срему: „Сремица“ у Пећинцима, „Митровачка добра башта“ у Сремској Митровици и „Шимановчанке“ у Шимановцима.

Удружење жена „Сремица“ више од две деценије чува традицију Срема, кроз одржавање разних културно просветних манифестација и неговање кулинарских вештина, а бави се и хуманитарним радом. „Митровачка добра башта“ фокусирана је на производњу производа од воћа и поврћа на традиционалан начин и без шећера или са смањеном количином шећера, без арома, адитива и конзерванса. Производња има и ширу друштвено одговорну мисију јер у њој учествују штићенице и бивше штићенице Сигурне куће, жене из локалних удружења и припаднице социјално угрожених категорија становништва. Удружење жена „Шимановчанке“ негује традицију Срема, организује различите културне манифестације и предавања, а познато је и по хуманитарном раду.

Да би се положај жена на селу унапредио, први корак ка економском оснаживању је њихово повезивање и умрежавање кроз женска удружења, а затим и едукације и информисање о активностима, мерама и инструментима подршке које постоје на локалном, покрајинском и републичком нивоу којима се подстиче женско предузетништво. Покрајински заштитник грађана – омбудсман овим посетама тежи да стекне увид у проблеме са којима се жене на селу суочавају, између осталог и приликом израде пројеката или конкурисања за подстицајна финансијска  средства, и допринесе њиховом решавању.

Посете  удружењима  жена на селу на територији АП Војводине Покрајински заштитник грађана - омбудсман реализује у сарадњи са Заводом за равноправност полова и  Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Зене на селу

Зене на селу