Please select your page

Недавање издржавања и друштвена солидарност

Недавање издрзавања и друствена солидарност

Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовао је јуче  у Скупштини Аутономне покрајине Војводине округли сто под називом „Недавање издржавања и друштвена солидарност“.

Округли сто је организован како би се сагледало остваривање права на издржавање и испуњавање ове обавезе са различитих, правних аспекта, као и да се кроз дискусију и размену мишљења формулишу препоруке за унапређење постојећег стања у овој области.

Проф. др Зоран Павловић је у свом обраћању истакао да се Покрајински омбудсман током претходних година бавио питањем недавања издржавања, јер је то облик друштвене одговорности и бриге за децу и никако није само породична ствар. Сузана Радаковић, судија Вишег суда у Зрењанину, говорила је о грађанскоправном аспекту издржавања са примерима из судске праксе. Учеснике округлог стола ближе је са  поступком извршења ради  наплате алиментације упознала Татјана Паклединац, судија и председник Извршног одељења Основног суда у Новом Саду. Како изгледа рад на предметима у овој области, из угла адвокатске праксе, изложила је Зора Радомировић-Еторре, адвокат из Новог Сада, која је презентовала случај у коме је обвезник плаћања издржавања успешно избегавао обавезу издржавања малолетног детета читавих осам година. Др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка „Сигурне женске куће“ у Новом Саду, осврнула се на жртве насиља у породици које су смештене у сигурне женске куће и које трпе више облика насиља, укључујући и економско. Брига о деци представља јавни тј. друштвени интерес, а недавање издржавања  повлачи породичноправне последице,  истакла  је доц. др Меланија Јанчић са Факултета за европске правно-политичке студије.  Недавање издржавања спада у грубо занемаривање дужности из садржине родитељског права, што за последицу може да има лишење родитељског права, навела је др Јанчић. Оливера Пејак Прокеш, судија Апелационог суда у Новом Саду, осврнула се на предлог Комисије за израду Грађанског законика из 2011. године, којим је предвиђено оснивање Алиментационог фонда из којег би се вршила исплата досуђеног издржавања деци уместо несавесног родитеља-дужника који не испуњава своју обавезу плаћања алиментације.

У закључном разматрању, покрајински омбудсман је подсетио да разговор о недавању издржавања мора да обухвати и све вулнерабилне категорије становништва, односно да и други (поред деце) којима је из различитих разлога потребно туђе издржавање, посебно старија лица, не смеју бити заборављени. Како би се проблем недавања издржавања и неделотворан систем извршења судских одлука о издржавању решио, неопходно је разматрање измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу, Породичног и Кривичног законика.

 Покрајински омбудсман је указао на потребу да се оснује алиментациони фонд, из кога би  примаоци издржавања, под одређеним условима, добили средства за издржавање из за те сврхе основаног фонда, а држава би  се накнадно од несавесног даваоца издржавања регресирала. За крај, проф. др Зоран Павловић нагласио је да је ова тема изузетно важна за читаво друштво, и да је данашњим скупом отворен само део теме, те да ће Покрајински омбудмсан и у наредном периоду настојати да да свој допринос у проналажењу прихватљивог решења.

Недавање издржавања и друштвена солидарност

Недавање издржавања и друштвена солидарност