Please select your page

За људска права без страха

Конференција „У праву си!“ - Канцеларија за људска и мањинска права Владе СрбијеУ животу људи страх је присутан као емоција, али и као стање духа. Пошто страх утиче на уживање људских права, наш интерес је да га у друштву има што мање, како би људи могли неспутано да се користе правима која су им гарантована уставом, изјавио је проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, на конференцији која је јуче, на Међународни дан људских права, организована у Београду. Проф. Павловић је нагласио да ниједан систем заштите људских права не може ефикасно функционисати ако у њега нису укључени они чија би добра тај систем морао да штити, дакле грађани. 

Поред професора Павловића, на конференцији су учествовали и Радомир Илић, државни секретар Министарства правде, Зоран Лазаров, помоћник министра унутрашњих послова, Франсоаз Жакоб, стална координаторка Уједињених нација у Србији, Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. Андреа Орицио, амбасадор, Мисија ОЕБС у Србији, Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду, Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Учесници конференције су указали на значај Универзалне декларације о људским правима, коју је Генерална скупштина УН усвојила 1948. године, уз оцену да је у претходном периоду у Србији остварен одређен напредак на том пољу.

Конференцију под називом „У праву си!“ је организовала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије.