Please select your page

Представљена публикација „Жене у парламентарном животу Војводине“

Фото: Представљање монографије у Архиву ВојводинеДанас је у Архиву Војводине одржана промоција монографске публикације „Жене у парламентарном животу Војводине: 1918 – 2018“, коју је Покрајински заштитник грађана – омбудсман приредио у оквиру обележавања стогодишњице присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема Краљевини Србији.

Књигу чине три засебне целине: у првом делу се налазе радови о женском покрету, учесницама Велике народне скупштине, праву гласа, развитку бирачког права жена и систему квота. У другом делу су сабрани радови неких од учесника јавног и политичког живота из међуратног периода о женском праву гласа, док трећи део садржи прилоге о образовању женске парламентарне мреже у Војводини, биографију Вероне Адам Бокрош, прве и за сада једине председнице војвођанске скупштине, списак свих посланица покрајинске скупштине од 1945. године до данас, као и компаративну анализу изборног система у Војводини.

Радове у публикацији потписују Љубица Отић, музејска саветница, Сузана Кујунџић Остојић, етнолошкиња, Биљана Шимуновић-Бешлин, професорка Филозофског факултета у Новом Саду, Маријана Пајванчић, професорка у пензији Правног факултета у Новом Саду, Зорица Мршевић, научна саветница у Институту друштвених наука, проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман и Стојанка Лекић, посланица у Скупштини АП Војводине.
У другом делу публикације објављени су радови Ксеније Атанасијевић, Слободана Јовановића, Светозара Марковића и Ђорђа Тасића.

Приређујући ову публикацију Покрајински заштитник грађана је желео да подстакне, како истраживања о улози жена у развоју парламентаризма, тако и њихову што активнију партиципацију у раду војвођанске скупштине. Уверен да остваривање једнаких политичких могућности за жене и мушкарце представља основни предуслов за остваривање демократских потенцијала АП Војводине, Покрајински омбудсман изражава своју спремност да и даље посвећено ради на остваривању како грађанских, тако и политичких права свих грађана и грађанки АП Војводине.

2018 12 26 Представљање монографије 002