Please select your page

Посете националним саветима у Војводини

Национални савет немачке националне мањинеПокрајински заштитник грађана - омбудсман, проф др. Зоран Павловић, започео је ове недеље низ посета националним саветима националних мањина са седиштем на територији АП Војводине.

Имајући у виду надлежности институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у области заштите права националних мањина, током ових посета професор Павловић ће се упознати са досадашњим радом националних савета у Војводини и са њиховим представницима размотрити могућности будуће сарадње, као и начине на које би институција на чијем је челу могла да допринесе њиховом раду.

Током протекле недеље професор Павловић и заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић посетили су Националне савете немачке, буњевачке, хрватске и мађарске националне мањине са седиштем у Суботици, а данас и Национални савет чешке и македонске националне мањине у Белој Цркви, односно Панчеву.

Приликом протеклих посета националним саветима са њиховим председницима договорено да ће Покрајинском омбудсману бити достављени предлози за наставак и евентуално проширење досадашње сарадње, која је оцењена као успешна и корисна. Посебна питања и активности којима ће у наредном периоду бити посвећена пажња су продукција за децу на језицима националних мањина непрофитног карактера, учешће жена у националним саветима и организација округлих столова људским правима и правима националних мањина.