Please select your page

Ђурђево и Будисава: „Пуно значи, кад нас гледате к'о људе”

Грађанке и грађани Ђурђева и Будисаве јуче су имали прилику да разговарају са заменицом покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Евом Вукашиновић, да поднесу притужбу институцији или да добију правни савет у вези са остваривањем, заштитом и унапређењем својих права.

По речима председнице Савета МЗ Ђурђево, Леоне Виславски, у овом месту, познатом по томе што у њему живи велики број припадница и припадника русинске националне мањине, нема масовнијег одсељавања, односно исељавања становника у иностранство, али се број становника из године у годину смањује. Посета основној школи потврдила је да се то посебно негативно одражава на формирање одељења на русинском наставном језику, а ситуација је слична и у вези са наставом на мађарском језику у Будисави.

Већина притужби грађана Ђурђева односила се на област службене употребе језика и на сразмерну заступљеност припадника националних мањина у органима управе. Наиме, грађани су се жалили на то да службеници локалне самоуправе у Жабљу не говоре русински, што представља проблем старијим суграђанима, али и управи приликом обављања послова матичарске службе уколико жели да поступа у складу са прописима. У Ђурђеву је потребно надоместити и вишејезичну таблу са називом насељеног места која се налазила на улазу у ово место из правца Жабља, а која је током јесењих пољопривредних радова првобитно срушена, а потом и однета са лица места. Грађани су Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману поднели још и притужбе у вези са спровођењем поступка експропријације пољопривредног земљишта, као и у вези са грађанима неразумљивим начином информисања јавности о организовању услуге одношења смећа и њене наплате.  

„Не изгледа тако на први поглед, али и код нас има баш доста сиромашних. У нашем месту је сиромаштво на први поглед невидљиво,” одговорио је на питање о животу у Будисави секретар ове месне заједнице Ласло Рајшли, а након што се двоје његових суграђана заменици Вукашиновић пожалило на то да због свог изузетно нарушеног здравља не могу да се запосле, нити да нађу неки други начин да зараде за живот, будући да ниједно од њих не испуњава услове за пензију. Након искуства са читавим низом органа управе, здравствених и социјалних служби и установа, овај брачни пар у педесетим годинама живота био је искрено изненађен сазнањем да институција Покрајинског омбудсмана може да се обрати надлежним органима и службама како би утврдила да ли су исцрпљене све законске могућности за остваривање њихових права. Разговор се завршио следећим речима:

„Кад одем негди, а они ми кажу 'Разумемо, али...', одма' знам да ту ништ' неће бити. Знате, људи више ником' не верују, нарочито не у то да 'оће да им помогну.  Хвала вам што сте нас саслушали. То здрав' пуно значи, кад нас гледате к'о људе. ”

Увези са наводима и притужбама грађана у овим и другим местима која институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана буде посетилабиће покренути поступци у оквиру надлежности и овлашћења институције. Пријеми грађана наставиће се и наредних месеци и биће благовремено најављени.