Please select your page

Прихватни центар у Адашевцима: Избеглице и мигранти на пола пута

Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова посетила је данас Прихватни центар за избеглице у Адашевцима крај Шида. Центар је са радом почео 1. марта ове године и трећи је објекат на територији Општине Шид у ком су смештене избеглице и мигранти из блискоистичних земаља, азијских и афричких земаља на путу ка земљама Европске Уније. Циљ посете био је да се стекне увид у начин рада центра, услове боравка и могућности остваривања и заштите људских права његових корисница и корисника, као и у проблеме са којима се његово особље и корисници суочавају.

Прихватни центар у Адашевцима замишљен је као место на ком ће се избеглице и мигранти привремено задржавати. Међутим, са пооштравањем услова за улазак у Европску Унију особа са ратом захваћених подручја на Блиском Истоку и у Азији, корисници овог центра се у њему све дуже задржавају док покушавају да нађу начина да наставе свој пут. Овај центар се налази у шумарку покрај аутопута и удаљен је од насељених места и границе. Упркос томе, безбедност корисника је на задовољавајућем нивоу, као и услови смештаја, исхране, одржавања личне хигијене, пружање елементарних здравствених услуга и комуникације путем телефона и интернета. Иако се број избеглица и миграната готово десетоструко смањио у односу на време када је отворен, овај центар није погодан за дужи боравак породица са пуно деце и старијих малолетника, која, према речима управе и особља, чине око 40 посто његових корисника.

Уз Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, финансијку, материјалну и логистичку подршку Центру, дају и бројне међународне и домаће хуманитарне организације, док је сарадња са надлежним органима и службама - полицијом, центром за социјални рад и домом здравља - оцењена као добра, а нарочито цењене су активности волонтерки и волонтера у кутку за децу и родитеље. Становништво Шида и околних места се према избеглицама и мигрантима односи благонаклоно и труди се да у складу са својим могућностима помогне корисницима овог центра, али и онима смештеним у тзв. Сиву кућу у Шиду и центру Принциповац на самој граници са Хрватском. Управа центра у Адашевцима, као и представници УНХЦР-а, сматрају да је, имајући у виду отежане услове за њихов улазак избеглица и миграната у Европску Унију, као и чињеницу да одредбе Закона о азилу и Закона о странцима нису у потпуности примењиве у контексту новонастале ситуације, најважније то да се што скоријим усвајањем одговарајућег подзаконског или другог акта и мера корисницима овог и сличних центара омогући легално задржавање или боравак на територији Републике Србије дужи од 72 сата.

Детаљнији извештај Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана о посети Прихватном центру у Адашевцима биће сачињен и објављен накнадно.