Please select your page

НПМ: Посета институцијама у Суботици

Представнице и представници Националног превентивног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) су прошлог четвртка и петка боравили у Суботици, где су посетили неколико институција којима јавност иначе нема приступа.

НПМ је механизам за заштиту и унапређење људских права у Републици Србији установљен 2011. године, а чине га представници Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана и организација цивилног друштва. Као надзорно тело, НПМ постоји у приближно 70 земаља у свету ради унапређења услова живота и могућности остваривања  људских права особа које бораве у институцијама, односно установама затвореног типа. Стручни тимови у оквиру НПМ-а посећују затворе, полицијске станице, психијатријске болнице, домове за старе и друге установе са циљем да се у њима предупреди појава тортуре и других сурових, нехуманих и понижавајућих казни или поступака.

Заменик заштитника грађана Републике Србије Милош Јанковић, који је предводио тим НПМ-а, и заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова овом приликом су са својим сарадницама, као и представницима Београдског центра за људска права, Хелсиншког одбора за људска права и Комитета правника за људска права (YUCOM-a), посетили суботички Окружни затвор, Полицијску управу, Регионални центар граничне полиције и Прихватни центар за избеглице и мигранте. У циљу унапређења остваривања и заштите људских права особа које бораве у овим институцијама, али и унапређења услова рада запослених у њима, НПМ ће о овој посети сачинити извештај о уоченим недостацима и дати препоруке како да се они отклоне.