Please select your page

„Мање државе - више друштва” - Конференција о региону Војводине и доброј управи у светлу Агенде УН до 2030. године

Данас је у Новом Саду, у организацији недељника „Време” и Фондације за отворено друштво у Србији (ФОС-а), одржана конференција „Војвођански регион и добро управљање у светлу Агенде УН до 2030.” на којој је говорила заменица Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Ева Вукашиновић.

Агенда УН 2015-2030. је документ који се надовезује на Миленијумске циљеве УН 2000-2015, са том разликом да Агенда садржи и циљеве одрживог развоја до 2030. године и обавезујућа је за све чланице УН, а не само за земље у развоју. Данашња конференција бавила се циљем број 16 Агенде, а који се односи на на једнак приступ правди за све и на добро управљање и чија начела би требало да се примењују у свим гранама и на свим нивоима власти. 

Конференција се бавила положајем јединог признатог региона у Србији у односу на остале делове земље. Значење појмова аутономије и регионализма разматрано је у садашњем историјском тренутку, наглашавајући важност регионализма и међурегионалне сарадње за добро управљање у држави и са посебним освртом на положај националних мањина у Војводини.  На конференцији је указано и на узрочно-последичну повезаност и утицај доброг, односно лошег управљања овим процесима на социјални положај грађанки и грађана који произилази из сиромаштва, незапослености и актуелних начина производње хране.

Уз заменицу Вукашиновић, која је говорила о активностима институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у области заштите права националних мањина, на конференцији су говорили још и Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Срђан Ђуровић из Фондације за отворено друштво, Саша Попов из новосадског Центра за регионализам и Снежана Илић из зрењанинског Центра за развој цивилног друштва.  Модераторка конференције била је Јована Глигоријевић, помоћница главног уредника недељника „Време”.