Please select your page

Конференција УНДП-а 'Род и смањење ризика од елементарних непогода'

Агенција Уједињених нација за развој УНДП организовала је 22. и 23. марта у Београду Конференцију под називом "Род и смањење ризика од елементарних непогода". На Конференцији су представљени и резултати пројекта Покрајинског омбудсмана “Родна равноправност и ванредне ситуације” који је подржала Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена.

Учесници ове конференције били су стручњаци из области смањења ризика од елементарних непогода из Европе и Заједнице независних држава и представници медија.

Обраћајући се присутнима, посебна саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Бранка Драшковић рекла је да само неколико јединица локалне самоуправе у Србији има жене на челу штабова за ванредне ситуације, док их на позицији команданта штаба нема, јер оне углавном "припадају" мушкарцима. Она је нагласила да су жене развојни потенцијал друштва и да би требало да буду више укључене у креирање политика, као и управљање у ванредним ситуацијама. Елементарне непогоде погађају све категорије становништва, али оне имају различите друштвене последице на мушкарце и жене. Иако су често невидљиве, жене активно доприносе животу локалне заједнице и могу да имају одлучујућу улогу у управљању ванредним ситуацијама.

Стална координаторка Уједињених нација Ирена Војацкова Солорано указала је на то да одговор на катастрофе захтева заједнички приступ у планирању и доношењу одлука, ради јачања отпорности целе заједнице, веће ефикасности у обнови, у краћем року.

Присутнима се обратио и Амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара који је рекао да је Јапан и сам често суочен са непогодама те да су зато постоји свест о томе колико је важно да се помогне у таквим ситуацијама. Он је казао и то да је важно и потребно да се више активирају жене у процесу ванредних ситуација, као и да се превентивно делује

На конференцији су представљени и резултати пројеката неколико удружења које је подржао УНДП с циљем повећања учешћа жена у ванредним ситуацијама и јачања њихових капацитета за одговор на ванредне ситуације.

Покрајински омбудсман је током спровођења пројекта “Родна равноправност и ванредне ситуације” (уз подршку Међународне организације UN Women) на основу анализе локалних планских докумената у области ванредних ситуација закључио да је улога жена у процени ризика и планирању одговора на ванредне ситуације немерљива због њиховог знања, вештина и доприноса. Ово је рекла заменица за равноправност полова Даница Тодоров и нагласила да жене не смеју бити посматране као жртве, него као значајан људски ресурс. Због тога је локалним самоуправама на територији Војводине  препоручено да приликом процене ризика и управљања ванредним ситуацијама анализирају капацитете и рањивост становништва, да укључе жене И женска удружења у обуку становништа и да међу повереницима јединица цивилне заштите омогуће њихову равноправну заступљеност.

Даница Тодоров је указала и на то да је Град Панчево у оквиру пројекта Покрајинског омбудсмана осмислио кораке за увођење родне перспективе у управљање ванредним ситуацијама. Наиме, у овом граду ће се одржавати консултативни састанци са женама у месним заједницама о систему управљања ванредним ситуацијама, као и о ризицима и рањивости у њиховој заједници. Планирано је увођење квота за учешће жена у водовима цивилне заштите, израда модела родно осетљиве евиденције реаговања, збрињавања и извештавања, родна анализа услуга ситуационог центра и организовање обука за жене о управљању ванредним ситуацијама.

Фотографија: www.rs.undp.org