Please select your page

Таванкут и Ђурђин: 'Свит је жељан липе ричи'

„Дигод иђем, свуд ме одбију и не знам више ди да иђем. Ни да ме саслушају неће. Свит је жељан липе ричи кад дигод одеш да нешто питаш. А то је њин пос'о кад у име државе раде, јел' тако?” започела је јуче своје обраћање заменици покрајинског омбудсмана једна Таванкућанка.

Ова жена се раније већ обраћала на адресе више органа локалне самоуправе и установа настојећи да оствари нека од својих права у области социјалне и здравствене заштите. Према њеној тврдњи, ове инстанце нису учиниле све што је у њиховој надлежности, а институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана ће по њеној притужби повести поступак и утврдити да ли је у раду ових органа и установа дошло до неког пропуста. Уколико јесте, надлежнима ће бити упућена препорука или мишљење у вези са тим како да отклоне наведени пропуст и омогуће остваривање, односно обезбеде заштиту права не само ове грађанке која је поднела притужбу, него и других грађана који се убудуће буду нашли у сличној ситуацији.  

Уз свакодневне проблеме који проистичу из лоше економске ситуације у друштву и њеног погубног утицаја на њихов социјални положај, грађанке и грађани Таванкута и Ђурђина јуче су од заменице Еве Вукашиновић најчешће тражили савете и у вези са остваривањем права на породичну пензију након смрти супружника, правима у области здравственог и инвалидског осигурања, као и у области радних односа.

Упркос томе што Ђурђин, а нарочито Таванкут, имају веома богат културни живот, директорке основних школа у овим местима, једнако као и у другима у којима је овог пролећа организован пријем грађана, тврде да је највећи изазов у организовању наставе константно смањивање броја деце на селу, како припадника националних мањина, тако и већинског становништва. Најчешћи разлог за то је пресељење породица са млађом децом у већа места у којима родитељи очекују да ће имати веће могућности за запошљавање и школовање деце или исељавање у иностранство.  

Пријеми грађана у малим војвођанским местима биће организовани током целе године, а о сваком од њих јавност ће бити благовремено обавештена.