Please select your page

Кулпин и Гложан: Ближе граду, ближе послу

Грађанке и грађани Кулпина и Гложана јуче су у седишту ових месних заједница имали прилику да разговарају са заменицом покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Евом Вукашиновић, да поднесу притужбу институцији или да добију правни савет у вези са остваривањем, заштитом и унапређењем својих права.

За разлику од других војвођанских села у којима је овог пролећа организован пријем грађана, у Кулпину и Гложану нема масовнијег одсељавања, односно исељавања становника у иностранство, а у месним заједницама претпостављају да је то због тога што су ова места близу других већих места, пре свега Новог Сада, где има много више могућности за запошљавање него у селима далеко од градова. Директорке основних школа у овим местима тврде да се млади који одлазе у иностранство на студије, најчешће у Словачку, углавном и враћају у ова места, односно у њихове школе како би радили као наставници.

Док се Месној заједници Кулпин, по речима њеног секретара Златка Харминца, грађани најчешће обраћају са питањима у вези са поступцима које се односе на газдинства и ослобађања од РТВ претплате, у Гложану је најактуелнији проблем грађана комасација која се, по њиховом мишљењу, не спроводи правично и на прописани начин. Обе месне заједнице имају проблема и са реализацијом, односно повраћајем средстава из месног самодорпиноса, а која су ранијих година или прикупљана на начин који су више инстанце касније оцениле непрописним, или из неког другог разлога нису реализована.

Упркос томе што се у овим месним заједницама континуирано улаже у инфраструктуру, нарочито у изградњу и одржавање водоводне и канализационе мреже, путева и школских објеката, материјална криза погађа све више грађана који се на разне начине довијају да дођу било каквих прихода.

„Трудимо се да помогнемо колико год можемо, учимо и децу да буду солидарна, али људе заболи, на пример, када виде да једни, колико год стварно сиромашни били, добију неку помоћ, а други, који исто тако спајају крај са крајем, ту помоћ не добију. Данас већ свакоме добро дође помоћ, а не знају људи ни где да је траже,” вајка се једна од саговорница.

У овим местима је у службеној употреби и словачки језик, а становништво је готово у потпуности двојезично. Док се у Кулпину настава у основној школи, упркос тенденцији опадања броја ђака у свим одељењима, одвија на српском и словачком, у Гложану, где Словаци чине већину становништва, настава се одвија само на словачком језику, али је похађају и деца других националности. Ове школе уживају велику подршку Националног савета словачке националне мањине, а гложанска је због своје особености проглашена и установом од посебног значаја.

Увези са наводима и притужбама грађана у овим и другим местима која институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсманабуде посетилабиће покренути поступци у оквиру надлежности и овлашћења институције. Следећи пријем грађана одржаће се у уторак, 15. марта уСкореновцу и Војловици.