Please select your page

Састанак у Заводу за културу војвођанских Румуна

Заменица Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић посетила је данас Завод за културу војвођанских Румуна у Зрењанину. 

Састанак са директором Завода Тодором Урсуом једна је од активности институције током које се стиче увид искуства и изазове са којима се у раду срећу заводи за културу војвођанских Мађара, Словака, Русина, Румуна и Хрвата.

На састанку су размотрене активности Завода, као и извори и начин њиховог финансирања. Посебна пажња посвећена је сарадњи Завода са релевантним органима управе и установама у земљи и иностранству, која се остварује путем планирања и спровођења разних програма и пројеката и током које се Завод сусреће за разним изазовима и проблемима. Према речима директора Урсуа, у наредном периоду очекује се пресељење у нови простор, а просторије у којима се Завод тренутно налази постаће централна библиотека ове установе. Од бројнх активности, међу којима је највише манифестација, истраживачких и издавачких пројеката, нарочито занимљиво је било чути искуство у вези са отварањем сеоских библиотека којима је Завод донирао књиге и публикације на румунском језику.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман посетиће и остале заводе за културу националних мањина у АП Војводини, након чега ће сачинити информацију у вези са доприносом ових завода остваривању и унапређењу права припадника и припадница националних мањина у области културе.