Please select your page

Округли сто о мањинској самоуправи у правном систему Републике Србије

Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, учествовала је данас у Београду у раду Округлог стола „Национални савети - мањинске самоуправе у правном систему Републике Србије“. Учесницима у расправи представљен је нормативни оквир којим се уређују права националних мањина у Републици Србији. Тај нормативни оквир није коначно дефинисан и он се може унапређивати, а то подразумева партиципацију припадника националних мањина.

За разлику од претходних, актуелна влада не жели да нуди писане реформе, већ, по речима Кори Удовички, министарке државне управе и локалне самоуправе, систем који ће живети у пракси и захваљујући коме ће реформе функционисати. „Желимо да Буџетски фонд за националне мањине почне да функционише и да у обуци државних службеника знатно већу пажњу, него што је то до сада био случај, посветимо остваривању права националних мањина“ истакла је она. Удовички је подсетила да држава, у сред највеће фискалне консолидације, није смањила износе који су у 2015. години били планирани за финансирање националних савета, и да је Координација националних савета затражила повећање буџетских средстава намењених националним саветима за 30 одсто.

Током дискусије, реагујући на незадовољство Националног савета црногорске националне мањине због неувођења црногорског језика у службену употребу у Врбасу, иако су за то испуњени услови, Анико Мушкиња Хајнрих је подсетила да се ово право не остварује аутоматски, него уређивањем истог статутом јединице локалне самоуправе. Како статут усваја скупштина јединице локалне самоуправе, „подизањем руку“ одборника, увек постоји могућност да промена не буде изгласана. Решење би можда било када би законом било уређено да се језик националне мањине аутоматски уводи у службену употребу, тамо где је за то испуњен услов - у погледу броја припадника националне мањине.

Омбудсманка је позвала представнике Министарства да у поступку измене Закона о националним саветима националних мањина не забораве да уреде питање „Координације“ која функционише као неформално тело, а показало се да би функционисање оваквог тела требало да буде уређено законом. Такође је подсетила на недоречености у вези са буџетским фондом, за кога се још увек не зна „чији је“ и по којим критеријумима се средства из овог фонда расподељују.