Please select your page

Конференција о мањинском информисању: Остваривање права отежано, постојећа решења недоречена

На данашњој конференцији у Скупштини АП Војводине, посвећеној мањинском и вишејезичном информисању у контексту спровођења медијских закона и изласка државе из власништва над медијима, једна од уводних излагања имала је заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић. Говорећи о спровођењу медијиских закона у области информисања на мањинским језицима, заменица Вукашиновић се у свом излагању са правног аспекта осврнула на недоследности и последичне недоумице у вези са регулисањем права припадника националних мањина на информисање на матерњем језику, а које произилазе из начина на који је ово питање уређено прописима Републике Србије. Имајући то у виду, Покрајински заштитник грађана - омбудсман ће, у светлу израде акционог плана за националне мањине која је у току, надлежнима упутити коментаре и предлоге како би се ово право припадника националних мањина остваривало на најсврсисходнији начин и у складу са Уставом, међународним документима и домаћим приписима.

Циљ конференције насловљене „Мањинско и вишејезично информисање у контексту спровођења медијских закона - Излазак државе из власништва над медијима - последице, изазови, поуке и могућности”био је сагледавање тренутне ситуације и порналажење конструктивних решења у вези са будућношћу медија који извештавају на мањинским језицима. Преовлађујуће уверење учесница и учесника конференције је да се уз позитиван став свих релевантних чинилаца могу развити одговарајући, сврсисходни и економични механизми за унапређење вишејезичног и мањинског информисања.

Након што је председник Скупштине АПВ Иштван Пастор отворио конференцију, присутнима су се, између осталих, обратили Гордана Јанковић, шефица Медијског одељења Мисије ОЕБС у Србији, Калман Кунтић, помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање и Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине, као и представницирепубличке и покрајинске власти, независних регулаторних тела, међународних и домаћих организација, мањинских медија, новинарских и медијских удружења, правници имедијски аналитичари и истраживачи.

Конференцију је организовало Независно друштво новинара Војводине уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије, одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.