Please select your page

О родној равноправности са студентима и студенткињама права

На Правном факултету за привреду и правосуђе у Новом Саду јуче је поводом обележавања дана Европске организације студената права (The European Law Students’ Association (ELSA)) одржано предавање о родној равноправности и родно заснованом насиљу. Предавање су одржале сараднице у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману Андријана Човић и Светлана Нешић Бајго.

На најважнија међународна документа и домаће прописе који обезбеђују равноправност полова и политику једнаких могућности указала је Андријана Човић и примерима илустровала на које начине и у којој мери је заступљена дискриминација по основу пола у различитим областима живота као што је доношење одлука на свим нивоима власти и позицијама моћи, неједнакост у домаћинству, породичном и правном статусу, образовању.

У делу предавања посвећеног обележавању 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама и почетку светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ Светлана Нешић Бајго представила је резултате истраживања о пракси и поступању институција у решавању породичног насиља и насиља над женама које Покрајински заштитник грађана већ деценију спроводи. Вишегодишњим праћењем поступања институција у случајевима насиља у породици уочена су побољшања. Међутим, велику препреку у одлучној борби против једног од најгрубљих облика кршења људских права представља недовољно познавање и недоследност у примени прописа као и недовољна сарадња и некоординисано поступање институција.

Европска организација студената права основана је у Бечу 1981. године, а данас на међународном нивоу окупља више од четрдесет хиљада студената и студенткиња. Родна равноправност је тема којом је обележен овогодишњи четврти по реду дан ELSA-e.