Please select your page

Житиште: Округли сто о уважавању различитости

Људи су данас више повезани, али то не значи да је више разумевања. Иако живимо у модерном и, наизглед, толерантном друштву, дискриминација, расизам, насиље, тероризам и сви остали видови нетолеранције никада нису били већи. Међународни дан толеранције требало би да нас подсећа да смо сви једнаки као људска бића и да једни према другима треба да се односимо са поштовањем, рекла је између осталог заменица за равноправност полова Даница Тодоров на округлом столу у Житишту „Градимо толеранцију, уважавамо различитост, осудимо насиље и мржњу” који је организовао заштитник грађана ове општине Алекса Кузман.

Толеранција је много више од пасивног прихватања „других”. Она доноси обавезе да се делује, мора да се учи, негује и брани кроз образовање, укључивање и стварање могућности за све људе без обзира на њихову различитост. Ово значи изградњу друштава заснованих на поштовању људских права, где су страх, неповерење и маргинализација замењени плурализмом, учешћем и поштовањем различитости. Данас више него икада морамо тежити ненасилним решењима заснованим на толеранцији и узајамном поштовању у циљу очувања историјског и културног наслеђа свих људи. Едукација води толеранцији, а толеранција води животу у заједници у којој се различитости прожимају на такав начин да изграђују поверење и заједништво. Међународни дан толеранције све људе света подсећа да је поштовање и уважавање разлика услов мира, стабилности и напретка народа и држава. Ако желимо да живимо у складној заједници, неоходно је да поштујемо и уважавамо не само оне који су нам слични, него и оне који се од нас разликују по својим идејама, ставовима, оне који су друге нације, вере, сексуалног опредељења, или који говоре другим језиком, рекла је између осталог Даница Тодоров.

На округлом столу у Житишту посвећеном Међународном дану толеранције и превенцији родно заснованог насиља говорила је и председница Зрењанинског едукативног центра Радослава Аралица, а о активностима Дома здравља у заштити жена од насиља др Тамара Драшковић. О заштити особа са инвалидитетом, посебно деце, говорила је директорка Центра за социјални рад Јелена Иванчевић, о толеранцији у школи, Зорица Шево, а члан Општинског већа за спорт и омладину Миленко Милаковић о толеранцији у спорту.