Please select your page

Конференција локалних омбудсмана о заштити права запослених

Јуче, на Међународни дан толеранције, у Бачкој Тополи је, по трећи пут, организована конференција локалних омбудсмана. Тема конференције „Улога омбудсмана у заштити права запослених” није случајно одабрана, јер се заштитници грађана у свом раду суочавају са великим бројем притужби због кршења права из радних односа. Проблем је, међутим, у томе што су у заштити права запослених могућности омбудсмана ограничене. Па, ипак, иако повреде права из области радних односа нису у његовој директној надлежности, Покрајински заштитник грађана – омбудсман, по речима Анико Мушкиње Хајнрих, поступа и по овим притужбама, нарочито у случајевима када је послодавац орган управе.

Поред заштитника грађана, велику улогу у заштити права запослених могу имати, тамо где су организоване, и службе правне помоћи. Значај ових служби расте, што је економска ситуација у друштву неповољнија. Сиромаштво, страх, те необавештеност о властитим правима негативно, по речима учесника конференције, утичу на заштиту права запослених. У првом случају, беспарица је један од кључних разлога због којег се запослени не одлучују на покретање радног спора, у другом случају запослени пристају на кршење права због страха од губитка запослења, док у трећем случају ефикасна заштита изостаје, зато што запослени недовољно познају властита права.

Расправа у великој већници Скупштине општине Бачка Топола је показала да су заштитници грађана упознати са проблемима у остваривању права запослених, те да су, упркос ограниченим надлежностима, спремни да њихова права штите. Ако се у процесима транзиције кршење права запослених нормализује, тиме што се претвара у њен саставни и нужни моменат, онда спремност заштитника грађана да права штите треба разумети и као отпор транзицији.

По завршетку конференције, покрајински и локални заштитници грађана присуствовали су додели признања за толеранцију. Ове године вредна признања Фондације “Плави Дунав” додељена су заштитнику грађана Србије Саши Јанковићу, председници организације за подршку женама са инвалидитетом „Из круга Војводина” Свјетлани Тимотић и Хуманитарној организацији „Царитас” из Суботице.