Please select your page

Војводину укључити у преговоре

Сваком грађанину Србије Уставом је зајемчено право на правну помоћ. У стварности, међутим, велики број грађана није у могућности да оствари ово право, изјавила је данас Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка. Она је, учествујући у расправи о преговарачким поглављима из угла Војводине – расправу је у Новом Саду организовао Центар за регионализам -  упозорила да се у 17 од укупно 45 јединица локалне самоправе у Војводини грађанима правна помоћ не пружа ни у ком облику, а да је у само шест јединица локалне самоуправе организована посебна служба правне помоћи.  Грађанима је, према истраживању Покрајинског омбудсмана, правна помоћ најдоступнија у облику правних савета, затим у писању поднесака, док је број јединица локалне самоуправе у којима се врши заступање грађана занемарљив. 
 
У свом излагању Анико Мушкиња Хајнрих је истакла да је егзистенцијални интерес Војводине да буде укључена у процесе европских интеграција и да у Војводини постоје појединци који су, захваљујући свом знању, искуству и стручности, заслужили да буду укључени у преговоре са Европском унијом.  Лишити се њиховог знања и искуства је нерационално, непродуктивно и води успоравању интеграција. С друге стране, свако игнорисање Војводине, њених институција, искуства, интереса, предлога и захтева, по речима покрајинске омбудсманке, не само да јача фрустрације у покрајини, него отвара и питање аутентичности еу-реторике од стране републичке власти. 
 
Округли сто је одржан у Медија центру Војводине и део је пројекта РЕГИОНАЛНИ УГАО ЕУ ИНТЕГРАЦИЈА – АП ВОЈВОДИНА У ПРОЦЕСУ ПРИДРУЖИВАЊА СРБИЈЕ ЕУ који је подржао Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.