Please select your page

Семинар о родној равноправности и ванредним ситуацијама

Дводневни семинар под називом „Родна равноправност и ванредне ситуације – улога и учешће жена и женских организација” одржан је 30. септембра и 1. октобра на Андревљу за представнице женских организација из Суботице, Панчева, Сремске Митровице, Куле, Сечња и Алибунара у оквиру пројекта Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана који подржава Агенција Уједињених нација за оснаживање жена и родну равноправност.

Посебна пажња посвећена је улози жена и укључивању родне перспективе у област ванредних ситуација и одрживог развоја са циљем повећања знања и капацитета активисткиња у локалним самоуправама за укључивање родне перспективе у документа и програме који се односе на ванредне ситуације.

На семинару је говорила представница Сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова Марина Копања о улози јединица локалне самоуправе у овој области и указала на важност процене угрожености од природних непогода у свакој локалној самоуправи, као и о улози жена у процени ризика од ванредних ситуацији, реаговању на њих и у превенцији. У разговору са учесницама семинара нагласила је важност едукације лица која су задужена за ванредне ситуације, али и становништва, односно важност промене свести најширег становништва, те да ће у тим процесима пажња бити усмерена и на родну равноправност.

Полазнице семинара су учествовале у радионицама о родној равноправности, показатељима родне равноправности, о положају жена и мушкараца у Србији и партиципативној процени ризика. Радионице су биле посвећене ванредним ситуацијама – ризицима, улози грађана и грађанки у ванредним ситуацијама, а посебно улози женских организација. Две радионице су се односиле на управљање ванредним ситуацијама у оквиру локалних планова уз уношење родне перспективе, као и учешћу у процени ризика као једног од начина за родно осетљиве локалне планове за ванредне ситуације. Учеснице су навеле да семинар доприноси њиховом личном и професионалном развоју и унапређењу знања и вештина, као и да очекују даљу подршку како би разумевање увођења родне перспективе у сектор ванредних ситуација и управљања ризицима подигле на виши ниво.

Покрајински омбудсман ће са локалним партнерима који су укључени у пројекат „Родна равноправност и ванредне ситуације” направити модел плана реаговања и управљања ванредним ситуацијама који ће укључити родну перспективу.