Please select your page

Посета Дому за душевно оболела лица у Старом Лецу

ДСЦИ1134 сајт 1а малаУ светлу примене Закона о изменама и допуна Закона о ванпарничном поступку, заменик покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Стеван Арамбашић посетио је Дом за душевно оболела лица „1. октобар” у Старом Лецу. Посебна тема састанка директорком Дома др Мирјаном Вуковић била је примена одредби овог Закона које се односе на поступак лишења, односно делимичног враћања пословне способности.  

Лишење пословне способности је веома контроверзно питање са аспекта људских права. Будући да овај поступак особу којој је пословна способност одузета лишава могућности да самостално и у своје име одлучује о својим правима, у стручним круговима се лишење пословне способности фигуративно назива и „грађанском смрћу”.

Укупнан број особа лишених пословне способности у Дому у Старом Лецу је 427,  што чини готово 80 одсто од укупно 534 кориснице и корисника. Поступак поновног проверавања пословне способности покренут је у случају 20 корисника, а у случају три особе овај поступак је окончан у њихову корист, односно тако да им је делимично враћена пословна способност. Иако је ово значајан број, важно је овај поступак покренути у случају свих осталих корисника и корисница, што је уједно и законска обавеза суда који их је лишио пословне способности.

Обилазак објеката и разговори са корисницама и корисницима потврдили су да се у овом Дому изузетна пажња поклања њиховом третману, који је у највећој могућој мери прилагођен њиховим индивидуалним потребама. Процедуре у вези са лечењем и спутавањем корисника и корисница се у потпуности поштују, док је механизам путем ког се примају њихове жалбе и притужбе непосредан и у потпуности транспарентан.

ДСЦИ1115 сајт 2 малаЈедан од проблема са којима се у Дому сусрећу је пренасељеност стационара, односно објекта у ком су смештене непокретне и тешко покретне особе.  Чињеница да је Дом регистрован као установа социјалне заштите знатно усложњава остваривање права на здравствену заштиту корисника и корисница, које је изузетно важно, чак приоритетно имајући у виду њихов здравствени профил. Због тога је неопходно да се овај Дом или региструје као социјално-здравствена установа, или да се у оквиру њега успостави посебна социјално-здравствена организациона јединица. Тиме би се здравствене раднице и радници Дома знатно растеретили од административних послова и имали више времена за пружање квалитетнијих здравствених услуга корисницама и корисницима Дома.