Please select your page

Други циклус обуке интеркултуралних медијатора

Други циклус обуке за интеркултуралне медијаторе у оквиру међународног пројекта „ВЕТ4 Медијација међу Ромима и Ромкињама” започео је данас у Новом Саду.

Око двадесет учесница и учесника који раде са ромским заједницама у Србији имали су прилику да у разговору са представницама институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана на челу са заменицомЕвом Вукашиновић сазнају нешто више о раду ове институције. Посебне теме којима су се заменица Вукашиновић и сараднице Андријана Човић, Марија Миладиновић и Жељка Продановић бавиле биле су остваривањем права Рома и Ромкиња у односу на органе управе и службе у области становања, здравствене и социјалне заштите и образовања, као и дискриминација и остваривање права жена и деце. 

Обука за интеркултуралне медијаторе спроводи се у оквиру међународног пројекта „ВЕТ4 Медијација међу Ромима и Ромкињама” који се у пет европских земаља  - Шпанији, Белгији, Италији, Румунији и Србији - реализује уз финансијску подршку Програма доживотног учења Европске комисије. Уз Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, овај пројекат је подржала и Канцеларија за инклузију Рома Владе АПВ, међународни Инструмент за генерисање пројеката са посебним опредељењем фонда за Ромску популацију (ПГФ) и Фонд за отворено друштво. 

Пројекат за циљ има промовисање медијације и оснаживање медијаторки и медијатора, као и подстицање њиховог ангажовања у локалним заједницама, нарочито у онима у којима у значајном броју живе Роми и Ромкиње. Један од задатака пројекта је и сертификовање ове обуке по европском програму ВЕТ4 како би се и на тај начин допринело стандардизацији и професионализацији интеркултуралне медијације. Очекује се и да би увођење ове врсте медијације као предмета у неку од образовних институција на вишем или високом нивоу подстакло младе Ромкиње и Роме да се убудуће чешће опредељују за медијаторски позив и да још више доприносе бољитку, остваривању и заштити права припадника и припадница ромске заједнице.