Please select your page

Заменица Покрајинског заштитника грађана Ева Вукашиновић одржала предавање за ромске медијаторе

Јуче, 28. јула 2015. године у Новом Саду одржан је тренинг у оквиру трећег модула обуке за интеркултуралне медијаторе, а тема је била „Интеркултурална медијација у области здравља, становања, запошљавања и образовања“. На обуци је учествовало око двадесет интеркултуралних медијатора и медијаторки који су имали прилику и да од Еве Вукашиновић, заменице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана сазнају више о раду ове институције. Заменица Вукашиновић детаљно је упознала учеснике и учеснице обуке о начинима и поступку на који могу користити механизам омбудсмана, али их је детаљније упутила и на права у области становања. 

Обука за интеркултуралне медијаторе део је међународног пројекта ВЕТ4 Медијација међу Ромима и Ромкињама, који се уз финансијску подршку Програма доживотног учења Европске комисије реализује у Шпанији, Белгији, Италији, Румунији и Србији. Покрајински заштитник грађана – омбудсман подржао је овај пројекат уз Канцелару за инклузију Рома Владе АПВ и инструмент ПГФ (Инструмент за генерисање пројеката са посебним опредељењем фонда за Ромску популацију) и Фонд за отворено друштво. 

Циљ овог пројекта је јачање медијације и оснаживање медијатора, допринос оснаживању Рома и Ромкиња, издавање новог сертификата за посредовање/медијацију са циљем да се подстакне ангажовање интеркултуралних медијатора у локалним заједницама, нарочито у онима у којима у значајном броју живе Роми и Ромкиње.