Please select your page

Родна равноправност и ванредне ситуације: Семинар за представнике и представнице локалних самоуправа

Крајем прошле недеље на Андревљу је одржан дводневни семинар за представнике и представнице шест локалних самоуправа у Војводини под називом „Родна равноправност и ванредне ситуације”. Семинар је одржан у оквиру истоименог пројекта Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана који подржава Агенција Уједињених нација за оснаживање жена и родну равноправност (УН Wомен).

Циљ овог семинара био је повећање знања и капацитета запослених у локалним самоуправамаза укључивање родне перспективе у документа и програме који се односе на ванредне ситуације .Полазнице и полазници из Суботице, Панчева, Сремске Митровице, Врбаса, Сечња и Беочина имали су прилику да током семинара посебнупажњу посвете улози жена и укључивању родне перспективе у област ванредних ситуација и одрживог развоја.

На семинару је о променама законодавног оквира у овој области и сарадњи Сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова са локалним самоуправама говорио Помоћник начелника у овом Сектору Иван Барас. Осим што је указао на важност процене угрожености од природних непогода у свакој локалној самоуправи, Барас је нагласио да се у наредном периоду већа пажња мора посветити едукацији лица која су задужена за ванредне ситуације, али и промени свести најширег становништва, те да ће у тим процесима пажња бити усмерена и на родну равноправност. Народна посланица Нада Лазић указала је на везу између заштите животне средине и ванредних ситуација, као и на законску регулативу у овим областима. Деканица Факултета за безбедност Универзитета Едуконс др Весела Радовић је на основу анализе праксе у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине указала на потребу усаглашавања стандарда и праксе са Европском унијом у поступку измена домаћег законодавства, на значај одрживог финансирања и контроле процеса планирања и реализације планова за ванредне ситуације.

Полазнице и полазници семинара су учествовали и у радионицама о родној равноправности и њеним показатељима, као и о потребама жена и мушкараца из угла безбедности. Осим о родној анализи било је речи и о анализи ризика од катастрофе из родног угла и увођењу родне компоненте у документа локалних самоуправа, као и мапирању интереса за сарадњу у процени ризика и реаговању у ванредним ситуацијама, а приказани су и резултати истраживања о пракси у Војводини које је спровео Покрајински заштитник грађана - омбудсман у оквиру пројекта „Родна равноправност и ванредне ситуације“.