Please select your page

Студенти/киње у Правног факултета у Скупштини АП Војводине

04052011_1_600x400

Потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић, покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице Андор Дели и покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих разговарали су данас са студентима/кињама прве године Правног факултета Универзитета у Новом Саду о раду и надлежностима покрајинских институција.

Потпредседница Седларевић упознала је студенте/киње са функционисањем Скупштине АП Војводине и радним телима покрајинског парламента. Она је истакла да је након 2000. године покрајинска администрација урадила много у области унапређења лјудских права, посебно истичући увођење институције Покрајинског омбудсмана.

Седларевићева је упознала студенте/киње и са потписаним споразумом између Универзитета у Новом Саду и покрајинских органа управе који пружа могућност апсолвентима/кињама и дипломираним студентима/кињама да обаве деветомесечну радну праксу у некој од институција покрајинске администрације. Она је представила и Еуроодисеј програм размене младих стручњака који реализује Скупштина АП Војводине као чланица Скупштине европских регија (АЕР) и који подразумева одлазак младих стучњака/иња у неки од европских региона који су потписници овог програма на далје усавршавање и учење језика.

Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице Андор Дели изразио је задоволјство досадашњом добром сарадњом Универзитета у Новом Саду и Скупштине и Владе АП Војводине. Он је представио студентима/кињама надлежности Скупштине и Владе и процедуру доношења покрајинских скупштинских одлука. Дели је упознао студенте/киње и са комбинованим изборним системом у Војводини који, према његовим речима, обезбеђује и заступлјеност политичких странака у парламенту, али и директну везу између грађана/ки и посланика/ца.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Ханрих говорила је о надлежностима и поступању ове институције. Она је нагласила да омбудсман поступа по свакој пристиглој представци и обраћа се институцијама на чији рад се притужба односи. Уколико се установи да притужба није у надлежности Покрајинског омбудсмана, грађанима/кама се даје савет о томе како да траже заштиту својих права. На тај начин се нарочито излази у сусрет грађанима/кама у чијим локалним самоуправама бесплатна правна помоћ још увек не функционише.

Студенти/киње су у оквиру посете обишли и зграду Скупштине АП Војводине и упознали се са историјатом овог здања.


/Преузето са www.skupstinavojvodine.gov.rs/