Please select your page

Конференција “Резолуција 1325: женско лице мира и безбедности“

Скупштина Аутономне покрајине Војводине била је 11. маја покровитељ и домаћин конференције под називом: “Резолуција 1325: женско лице мира и безбедности“ којом је обележена петнаестогодишњица од усвајања прве резолуције Савета безбедности Уједињених нација која се бави улогом жена у решавању сукоба и изградњи мира, као и последицама које ратни сукоби остављају на живот жена.

Отварајући конференцију, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор рекао је да се војвођанска Скупштина увек залагала за изградњу друштва једнаких могућности и да подршку конференцији види као потврду наставка таквог залагања. Управо је Скупштина 2004. године донела Покрајинску скупштинску одлуку о равноправности полова,  пет година пре него што је донетЗакон о равноправности полова, рекао је председник покрајинског парламента. Природно је да Скупштина АП Војводине обележава петнаестогодишњицу од усвајања Резолуције 1325 зато што је 2008. године донела Одлуку о Стратегији за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2008. до 2012. године, а прошле године и Одлуку о Програму за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2015. до 2019. године, казао је између осталог председник Пастор.

Председница Одбора за равноправност полова и координаторка Женске парламентарне мреже у  Скупштини АП Војводине Стојанка Лекић указала је на важност да јавност буде упозната са значајем како саме Резолуције 1325, тако и са Националним акционим планом за њену примену. За унапређење улоге жена и укључивање родне перспективе у све области, па и у области безбедности, потребно је да жене, посебно у локалним самоуправама буду упознате са суштином наведених докумената и да знају шта могу да ураде“, казала је између осталог Стојанка Лекић. На конференцији је говорила и Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине и Комисије за праћење спровођења НАП-а за примену Резолуције 1325 у Републици Србији. Представила је улогу Парламента и Комисије у спровпђењу овог документа и оценила да у оквиру надлежних радних тела до сада није довољно урађено на примени НАП-а. 

Заменица Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров представила је рад и искуства омбудсмана у овој области и подсетила да су спроведене различите активности у подизању свести стручне јавности, органа управе, али и најшире јавности о безбедности жена, заштити од насиљу у породици и партнерским односима, затим о мирном решавању спорова и развијању толеранције у друштву. Покрајински омбудсман покренуо је 2005. мрежу „Живот без насиља“ у АП Војводини којаповезује различите институције и омогућује бољу сарадњу и размену информацијаса циљемделотворнијеги ефикаснијегрешавањапроблема насиља у породици и над женама.Умрежавање је унапредило поступање органа и помоћ жртвама, међусекторску сарадњу и прикупљање података, али би у будућности требало радити на јачању свести да је насиље у породици питање безбедности у заједници. Пошто је подсетила на то да су прошлогодишње катастрофалне поплаве наметнуле питање положаја и улоге жена у смањењу ризика од катастрофа, најавила је да Покрајински омбудсман ове године уз подршку Агенције Уједињених нација за оснаживање жена реализује пројекат чији је циљ да се повећају знања у локалним самоуправама и удружењима грађана, пре свега женским за укључивање родне перспективе у документа и програме који се односе на ванредне ситуације и повећање учешћа жена у процесима који се покрећу ради смањења ризика од катастрофа.

Учеснице и учесници конференције посвећене Резолуцији 1325 су путем видео поруке чули и Маријет Шурман, специјалну саветницу генералног секретара НАТО-а за програм “Жене, мир и безбедност”, а присутнима су се обратиле и Татјана Васић, саветница министра унутрашњих послова за родну равноправност која је говорила о својој и улози Мултисекторског координационог тела Владе Србије у спровођењу НАП-а за примену Резолуције 1325 и
Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и саветница за родну равноправност  Министра одбране која је представила искуства Министарства у спровођењу НАП-а за примену Резплуције 1325, као и Борис Варга из Центра за политику и евроатлантско партнерство који је говорио о сарадњи Србије и НАТО-а и НАП-у са становишта безбедносних изазова.

Извор: www.skupstinavojvodine.org.rs