Please select your page

Посета младих стажиста Покрајинском омбудсману

Стажисти и стажисткиње у оквиру пројекта Канцеларије људска и мањинска права Владе Републике Србије „Програм стажирања за младе - припаднике мањина у државним институцијама у Србији” боравили су данас у Новом Саду и том приликом упознали се са надлежностима и начином рада Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана.

„Покрајински омбудсман је прва формалноправно успостављена независна институција за заштиту људских права у Републици Србији. Одлука о њеном оснивању донета је још 2002. године, а са радом је почела 2003. године. Заштитник грађана Републике Србије, као и двадесетак институција заштитника грађана при локалним самоуправама, успостављене су неколико година касније. Без обзира на то на који начин су им регулисане надлежности, најважније је да овакве институције постоје и да су доступне грађанима,” истакла је у свом уводном обраћању покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, која је младим стажистима и стажисткињама говорила о улози и месту омбудсмана у систему независних институција за заштиту људских права.

Стажисте и стажистикиње највише је занимала област заштите права националних мањина. Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана надлежна за ову област, Ева Вукашиновић је говорећи о примерима поступања институције младима дочарала практичне аспекте поступања у случајевима кршења индивидуалних и колективних права припадника и припадница националних мањина. Током њеног излагања и дискусије највише се говорило о области службене употребе језика и писма, а у вези са којом је Покрајински омбудсман у области заштите права националних мањина до сада имао највише притужби.

Млади стажисти и стажисткиње у државним институцијама имали су највише недоумица у вези са применом прописа којима се у Републици Србији регулише остваривање, заштита и унапређење права припадника и припадница националних мањина. Судећи по уводним речима заменице Вукашиновић, разне међународне и домаће инстанце сматрају да је стање у области мањинских права у Републици Србији одлично, али чињеница је да у домаћим прописима који регулишу ову област, као и у онима који се индиректно тичу остваривања права националних мањина, још увек постоји доста недоречености које отежавају не само примену прописа и остваривање права грађана и грађанки, него и рад самих институција и органа управе задужених за њихово остваривање.