Please select your page

План за борбу против корупције

ДСЦИ0973Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, Стеван Арамбашић, Ева Вукашиновић и Даница Тодоров, заменици покрајинског омбудсмана, разговарали су данас са представницима Агенције за борбу против корупције Милошом Мојсиловићем и Немањом Цоцићем. 

Тема разговора односила се на активности Агенције у изради акционих планова за борбу против корупције на локалном и покрајинском нивоу. Пошто покрајински омбудсман врши надзор над радом покрајинских органа, јавних предузећа и установа чији је оснивач Скупштина АП Војводине, информације којима располаже могле би, по мишљењу представника Агенције, бити корисне у изради покрајинског антикорупцијског плана.

У разговору је истакнуто да грађани често истичу корупцију као један од проблема у остваривању својих права, те да се велики број притужби упућених покрајинском омбудсману односи на нетранспарентну доделу средстава путем конкурса, непостојање правилника у вези са условима учешћа по јавном позиву, неразумевање суштине дискреционих овлашћења,  немогућности улагања правних лекова, непоштовање процедура и рокова, као и низ других проблема.

На састанку је договорено учешће представника покрајинског омбудсмана у радној групи која ће, на основу прикупљених података и њихове анализе, креирати модел покрајинског антикорупцијског плана.