Please select your page

Национални савети: Слична искуства и проблеми

ДСЦИ0957Састанци са председницима националних савета чији припадници и припаднице живе на територији АП Војводине настављени су јуче у Панчеву и Белој Цркви. Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић састала се са председницима Националних савета македонске и чешке националне мањине Борчетом Величковиским и Штефаном Клепачеком.

Током разговора указано је на то да су најактуелнија питања рада националних савета недовољно познавање њихових надлежности од стране већине интересних група које са њима долазе у контакт. Са надлежностима националних савета још увек су недовољно упознати како сами припадници националних мањина, тако и запослени у институцијама и установама пред којима грађани и грађанке остварују своја права. Овај проблем делимично је условљен и чињеницом да национални савети нису препознати у другим законима који се непосредно или посредно тичу остваривања права припадника националних мањина. Овакво стање доводи до тога да су национални савети и на почетку другог мандата у ситуацији да изнова објашњавају сврху свога постојања. Последица тога је и то да се у јавности, изузев кругова упућених у питања остваривања, заштите и унапређења права националних мањина, стиче утисак да се национални савети више баве сами собом него правима припадника мањине коју представљају.

ДСЦИ0944Уз препознавање финансирања рада националних савета, процедуралних мањкавости у вези са њиховим конституисањем и радом, као и покушаја опструкције рада националних савета као горућих проблема, оцењено је да будуће активности националних савета треба више усмерити на образовање и информисање, али и на међусобну сарадњу. Један од њихових циљева у новом мандату требало би да буде изналажење конструктивних, ефикасних и сврсисходних решења за постојеће оперативне проблеме у свакодневном раду, као и инсистирање на изменама Закона о националним саветима националних мањина и других прописа којима би се прецизније одредиле поједине њихове надлежности, али и кључни појмови релевантни за њихов рад.