Please select your page

Нова стратегија за бољи положај Рома

у сусрет стратегији за унапредјење полозаја рома1

Стратегија за унапређење положаја Рома није допринела остварењу основног циља – унапређењу положаја Рома и зато је потребно приступити изради нове стратегије, оценили су учесници конференције „У сусрет новој Стратегији за унапређење положаја Рома“  која је јуче, у организацији Канцеларије за људска и мањинска права и Лиге Рома, одржана у Београду.

Учесници конференције су указали на кључне разлоге због којих Стратегија из 2009. године није дала очекиване резултате – непостојање снажне политичке воље, незаинтересованост управе, нејасно дефинисану парадигму Стратегије, непостојање органа који би управљао њеном реализацијом, али и друге.

Да би се новом стратегијом смањиле разлике између Рома и осталих грађана, неопходно је да се, пре формулисања стратегије, реше дилеме које се односе на број корисника стратешких и афирмативних мера, али и око тога ко је непосредни носилац процеса инклузије Рома. На конференцији су се чула мишљења да је опредељење за ромску породицу, као носиоца  инклузије, конзервативно и недовољно укључујуће.

 Више учесника указивало је и на еманципаторске потенцијале културе и њен значај за очување ромског идентитета. Снажно је наглашена и потреба за културном солидарношћу која је, како је речено, у условима неолиберализма изгубила статус кључне друштвене вредности. Поред тога, у дискусији је истакнуто да је Ромима, осим посла и веће безбедности, потребна и снажна политичка партија, јер, како је истакао Осман Балић, ако се на фестивал хорова не иде без хора, ни у политичко такмичење се не може ићи без снажне партије која ће артикулисати и заступати интересе Рома.

На конференцији је представљен и Извештај о имплементацији оперативних закључака Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња, као и и иницијативе којима се доприноси изради нове Стратегије.

Конференцији су присуствовали и представници Покрајинског омбудсмана – Ева Вукашиновић, заменица задужена за заштиту права националних мањина  и Павел Домоњи.