Please select your page

Nova strategija za bolji položaj Roma

u susret strategiji za unapredjenje polozaja roma1

Strategija za unapređenje položaja Roma nije doprinela ostvarenju osnovnog cilja – unapređenju položaja Roma i zato je potrebno pristupiti izradi nove strategije, ocenili su učesnici konferencije „U susret novoj Strategiji za unapređenje položaja Roma“  koja je juče, u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Lige Roma, održana u Beogradu.

Učesnici konferencije su ukazali na ključne razloge zbog kojih Strategija iz 2009. godine nije dala očekivane rezultate – nepostojanje snažne političke volje, nezainteresovanost uprave, nejasno definisanu paradigmu Strategije, nepostojanje organa koji bi upravljao njenom realizacijom, ali i druge.

Da bi se novom strategijom smanjile razlike između Roma i ostalih građana, neophodno je da se, pre formulisanja strategije, reše dileme koje se odnose na broj korisnika strateških i afirmativnih mera, ali i oko toga ko je neposredni nosilac procesa inkluzije Roma. Na konferenciji su se čula mišljenja da je opredeljenje za romsku porodicu, kao nosioca  inkluzije, konzervativno i nedovoljno uključujuće.

 Više učesnika ukazivalo je i na emancipatorske potencijale kulture i njen značaj za očuvanje romskog identiteta. Snažno je naglašena i potreba za kulturnom solidarnošću koja je, kako je rečeno, u uslovima neoliberalizma izgubila status ključne društvene vrednosti. Pored toga, u diskusiji je istaknuto da je Romima, osim posla i veće bezbednosti, potrebna i snažna politička partija, jer, kako je istakao Osman Balić, ako se na festival horova ne ide bez hora, ni u političko takmičenje se ne može ići bez snažne partije koja će artikulisati i zastupati interese Roma.

Na konferenciji je predstavljen i Izveštaj o implementaciji operativnih zaključaka Seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja, kao i i inicijative kojima se doprinosi izradi nove Strategije.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog ombudsmana – Eva Vukašinović, zamenica zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina  i Pavel Domonji.